С 62 срещу 46 гласа след двудневни дебати парламентът на РС

...
С 62 срещу 46 гласа след двудневни дебати парламентът на РС
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски е новият премиер на РС Македония

С 62 против 46 гласа след двудневни дебати парламентът на районен съд Македония избра новото държавно управление на страната, отпред на което застава Димитър Ковачевски. 

Новият министър председател показа още в събота програмата на бъдещето държавно управление, което ще се състои от 21-члена  - министър председателят, един министър без портфейл, 12 министри от СДСМ, 6 от ДСИ и 3 от " Алтернатива ". Дебатът и гласуването би трябвало да приключат до среднощ.

Осем министри на Зоран Заев не намират място в новото държавно управление. Никола Димитров към този момент няма да е вицепремиер по европейските въпроси, Радмила Шекеринска напуща Министерството на защитата. Няма да членува в държавното управление и актуалният здравен министър Венко Филипче.

Ковачевски разгласи, че желае да води разговор по всички въпроси с опозицията, с интелектуалците и обществеността като цяло. Той съобщи, че държавното управление му ще се концентрира върху икономическия напредък, и договарянията с България за участие в Европейски Съюз, като по този въпрос бъдещия министър председател акцентира, че не може да става дума за договаряне на македонския еднаквост и език.

Фокусът на новото държавно управление, както сподели Ковачевски, е да сътвори по-голям и резистентен стопански напредък през идващите две години и половина, като задачата е ръст на Брутният вътрешен продукт до 5 %.

Основното предизвикателство в стопанската система, сподели той, остава да се предотвратят нови негативни последици от пандемията и енергийната рецесия. Ковачевски разгласи, че минималната работна заплата ще продължи да пораства, което ще способства за растежа на междинната работна заплата.

Увеличаването на пенсиите също ще бъде едно от първите решения на новото държавно управление. 

Ковачевски акцентира, че не е време за нови избори, до момента в който депутатите от опозицията говореха на вчерашното съвещание, че страната се нуждае от предварителни бързи избори. Депутатите от опозицията считат, че държавното управление на Ковачевски, в случай че бъде определено, няма да е законно, тъй като СДСМ загуби локалните избори, а легитимността на Ковачевски не идва от изборния развой.

---

Димитър Ковачевски е икономист, предприемач и политик, роден е в Куманово през 1974 година Председател на Социалдемократическия съюз на Македония от декември 2021 година, наследявайки Зоран Заев на поста. Министър-председател на Северна Македония от 17 януари 2022 година. 

Ковачевски завършва Икономическия факултет на Скопския университет. След като приключва магистратура в Скопие, отпътува за Черна гора, където в 2008 година пази докторантура по стопанска система в Черногорския университет в Подгорица. Специализира в Харвардския универитет, Мюнхенския механически университет, Еразъмския университет в Ротердам и други.

Започва кариерата си в Македонския телеком като шеф маркетинг и ръководство на продажбите. Става заместник-министър на финансите на Северна Македония и до момента в който извършва длъжността си на 12 декември 2021 година е определен за ръководител на партията СДСМ.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР